Какви са ползите и защо да използваме шампоан против пърхот

шампоан против пърхот

Сред хората битува не съвсем вярното схващане, че шампоаните против пърхот са основните причинители на пърхот, тъй като пресушават кожата на главата. Разбира се някои от съставките в отделни шампоани, към които имате непоносимост могат да се окажат предпоставка, за това, но изборът на правилния за вас шампоан против пърхот, както за скалпа така и за косата не би ви причинил подобно неудобство.

Нямате сух скалп и все пак имате пърхот. Кои биха могли да бъдат причините за това?

Висока е вероятността да ползвате добър за вашата коса шампоан против пърхот, но де не я измивате достатъчно добре или да не я изплаквате напълно.

Шампоанът като измиващо средство не е вреден за косата на човека, въпреки че има последователи и на обратната теория. Вреда може да нанесе по-честата от предписаната употреба, както и конкретни съставки, които се явяват твърде агресивни конкретно за вашия скалп или за вашата коса. Затова проучете внимателно, от коя марка или вид шампоан вашите скалп и коса се чувстват добре и не се поддавайте на внушението, че трябва да изключите шампоаните от рутинната им употреба и да ги заместите с други миещи средства. По-възможно е те да ви причинят повече неудобства и да увеличат количеството на пърхота.

По скалпа ни се натрупва себум и ролята на шампоана е да го отмие добре, защото в противен случай се нарушава нормалната функция на кожата, което от своя страна причинява неприятен сърбеж и лющене. Колкото  важно щателното измиване, толкова е важно и пълноценното изплакване след употреба на шампоана против пърхот.

Човешкият скалп има собствена микрофлора, която има редица функции. Но може да се случи така, че човек да прояви свръхчувствителност към нея. Възможно ли е това?

Да. Микрофлората на скалпа на човек съдържа като неотменна част някои гъбични микроорганизми. но ако по някакви причини техното размножаване се увеличи безконтролно, тогава се отварят вратите на сериозни кожни раздразнения, пърхот и други кожни проблеми. Това е друга възможна причина за образуването на пърхот.

Автор: Петя Петкова

Казвам се Петя Петкова. Реших да създам този блог, за да споделя моя опит за здравословното хранене и здравословния начин на живот, какви са ползите за организма когато той приема "жива храна", мои изпитани рецепти за естествена красота, качествени и чисти козметични продукти и много други.